Qaysi mahsulotlarda C vitamini ko‘p? Bu borada limon chempion emasligi rostmi?
C vitamini salomatlik osmonida yulduzdir hamda uni shamollash va virusli kasalliklar davrida haqiqiy qutqaruvchi deb atash mumkin. Shuning uchun O‘RVIning birinchi alomatlarida C vitaminli antivirus kukunlarini limon bilan iste’mol qilishni boshlaymiz. Ammo, limon tarkibidagi «quyosh» vitamini miqdori bo‘yicha chempion emasligi, C vitamini quyidagi mahsulotlarda ancha yuqori desak ishonasizmi?
C vitamini bo‘lgan mahsulotlar (100 grammida):
Na’matak (shipovnik) – 650 mg
Na’matak – tarkibida C vitamini mavjudligi bo‘yicha yetakchidir (ham quritilgan, ham yangi holatida). Na’matak damlamasi balg‘am, burun oqishi, yo‘taldan xalos bo‘lishga yordam beradi. U bo‘g‘im og‘riqlarini davolaydi, og‘riqli hayz ko‘rish alomatlarini tezda «davolaydi», shuningdek, O‘RVI va shamollashdan bir pasda oyoqqa qo‘yadi.
Oblepixa – 200 mg
Shamollash paytida choyga bir hovuch dengiz oblepixa rezavorlarini qo‘shish foydali bo‘lib, zanjabil, asal va limondan tayyorlangan «vitaminli zarba’ga qaraganda ancha samarali bo‘ladi. Oblepixa nafaqat C vitaminining kuchli dozasi, balki tarkibidagi yog‘ kislotalari tufayli ham foydalidir – ular teri, shilliq pardalar va yurak-qon tomir tizimi uchun bebahodir.
Qora smorodina – 200 mg
Shamollashni oldini olish va davolash uchun xalq tabobatida ishlatiladigan rezavordir. U vitaminlar koni (RKdan tortib B guruhigacha) bo‘lib, tarkibida fosfor kislotasi, temir, kaliy va boshqalar mavjud. Va bu barcha foydali narsalari qayta ishlash va konservalashdan keyin ham yo‘qolmaydi.
Bolgar qalampiri – 200 mg
Tarkibida C vitaminining «kerakli» dozasidan tashqari, qizil bolgar qalampirida kuchli antioksidant – likopen mavjud bo‘lib, u har qanday saraton xavfini kamaytiradi. Bundan tashqari, bolgan qalampirida A vitamini juda ko‘p.
Kivi – 180 mg
Kivi tarkibidagi C vitamini miqdori bo‘yicha barcha mevalarni ortda qoldiradi. Ammo eng muhimi, shifokorlar va ovqatlanish mutaxassilari uni fermentlar va antioksidantlari uchun qadrlashadi. Ular ko‘rish, metabolizm va qon bosimi uchun foydali.
Petrushka – 150 mg
Ushbu ko‘katlar C va A vitaminlari, B guruhlari, turli xil mineral tuzlar, fosfor, magniy, temirni o‘zida «saqlaydi». Shuningdek, petrushka qo‘llashda juda qulay – uning barcha qismlarini iste’mol qilish mumkin va istalgan taom bilan qo‘shib yeyish mumkin.
Brokkoli – 136 mg
Sog‘lom ovqatlanish tarafdorlarining sevimli mahsuloti – brokkoli ham ushbu ro‘yxatda. Shuningdek, undagi karotin va o‘simlik aminokislotalari «yomon» xolesterinni yo‘q qilish qobiliyatiga ega. Uning kletchatka va past kaloriya xususiyatlari haqida aytmasa ham bo‘ladi: mahsulot emas – mo‘jiza.
Bryussel karami – 120 mg
Krestgullilar dunyosining «marvaridi» – Bryussel karami C vitamini va kaliyga boy, shuning uchun u ko‘pincha gipertenziv bemorlarga buyuriladi. Aytgancha, bu karamning oshqozon-ichak trakti kasalliklarida ham iste’mol qilinishi ruxsat etilgan variantidir. U damlatmaydi, fermentatsiyaga uchramaydi va boshqa noqulay alomatlarga olib kelmaydi.
Apelsin – 60 mg
Apelsinda limondan ko‘ra ko‘proq C vitamini borligini ko‘pchilik bilmaydi. Bundan tashqari, bu sitrus yurak-qon tomir tizimini yaxshi qo‘llab-quvvatlab, urolitiyoz va aterosklerozda yordam beradi.
Qulupnay – 58 mg
Qulupnay ham C vitamini bilan do‘st va undagi foliy kislotasining ko‘pligi (homilador ayollar uchun foydali) teriga, asab tizimiga va hatto miya faoliyatiga ijobiy ta’siri bilan mashhurdir.
Otquloq (shavel’) – 43 mg
C vitamini, minerallar, organik kislotalar – bularning barchasi otquloqning tarkibidir. Shuningdek, o‘simlik yog‘larni parchalaydi, qondagi shakar miqdorini kamaytirib, hujayralarni shikastlanish va yallig‘lanishdan himoya qiladi hamda turli kasalliklar: diabetdan onkologiyagacha xavfini kamaytiradi.
Limon – 40 mg
Aytib o‘tganimizdek, limon C vitaminining eng yuqori miqdordagi manbai emas (issiq choyga qo‘shganda, uning foydalari butunlay yo‘qoladi). Biroq, sitrus siz o‘ylagan darajada oddiy emas: u qon aylanishini yaxshilaydi, charchoq va uyquchanlik bilan kurashishga yordam beradi.
Ismaloq – 30 mg
Ushbu «Qirollik» turidagi bargli sabzavot ham foliy kislotasiga boy bo‘lib, qonda yangi qizil qon tanachalarini shakllantirishga yordam beradi. Ismaloq ishtahani boshqaradi, ochlikni susaytiradi va parhez ovqatlanishida bo‘lganlarga tavsiya etiladi. Va albatta, u C, A va K vitaminlariga boy.
Pomidor – 20 mg
C vitamini miqdori unchalik ishonchli emas, ammo baribir foydali hisoblanadi. Pomidorlar (qizil qalampir kabi) likopenni o‘z ichiga oladi, bu erkaklar sog‘lig‘iga ijobiy ta’sir qiladi – masalan, prostata saratoni rivojlanish xavfini kamaytiradi.
Anor – 10 mg
C vitamini anorda ham mavjud, ammo B 12 kabi ko‘p miqdorda emas. Shuning uchun bu meva vegetarianlar va temir tanqisligi anemiyasidan aziyat chekadigan odamlar uchun «sevimli» ozuqa bo‘lishi kerak. Anor, shuningdek, yoshga bog‘liq konsentratsiyaning pasayishi va xotira muammolaridan aziyat chekadigan keksa odamlarga tavsiya etiladi.