РУ
O’Z
UZS
/
/
An’anaviy o‘zbek lag‘moni tayyorlashning bosqichma-bosqich retsepti
30.07.2024

An’anaviy o‘zbek lag‘moni tayyorlashning bosqichma-bosqich retsepti

An’anaviy o‘zbek lag‘moni tayyorlashning bosqichma-bosqich retsepti
Muallif
Leyla Li

O‘zbekistonda lag‘mon an’anaviy ravishda qo‘y go‘shtidan tayyorlanadi. Qo‘y go‘shti ko‘plab milliy taomlarning asosiy tarkibiy qismi hisoblanadi. Qo‘y go‘shtidan tashqari lag‘monga ko‘plab sabzavotlar, ziravorlar va ko‘katlar qo‘shiladi. Bugun biz an’anaviy, to‘yimli va mazali lag‘monning oddiy retsepti bilan bo‘lishamiz.

Taxminan 5-7 ta portsiyali lag‘monning bosqichma-bosqich retseptini tayyorlab ko‘rishni taklif etamiz.

Masalliqlar:

  • Qo‘y go‘shti (lahm) – 500 g
  • Lag‘mon lapshasi – 400 g
  • Piyoz – 2 dona
  • Sabzi – 2 dona
  • Bulg‘or qalampiri – 2 dona
  • Pomidor – 3 dona
  • Turp (oq yoki yashil) – 1 dona
  • Sarimsoq – 4-5 dona
  • Kartoshka – 2 dona
  • Baqlajon – 1 dona
  • Ko‘k piyoz – 1 bog‘
  • Shivit – 1 bog‘
  • Kashnich – 1 bog‘
  • Pomidor sharbati yoki pomidor pastasi – 2 osh qoshiq
  • Ta’bga ko‘ra tuz
  • Ta’bga ko‘ra tuyulgan murch
  • Ta’bga ko‘ra tuyulgan qalampir
  • Tuyulgan kashnich – 1 choy qoshiq
  • Zira – 1 choy qoshiq
  • O‘simlik yog‘i – qovurish uchun
  • Suv yoki bulyon – 1,5-2 litr

Tayyorlash jarayoni:

1.    Masalliqlarni tayyorlash:

  • Qo‘y go‘shtini mayda to‘rtburchak shaklida to‘g‘raymiz.

  • Piyozni yarim oy shaklida to‘g‘raymiz.

  • Sabzini uzun shaklda to‘g‘raymiz.

  • Bulg‘or qalampirini uzun-uzun qilib to‘g‘raymiz.

  • Pomidorga qaynoq suv quyib, po‘stini olib tashlaymiz va to‘rtburchak shaklida to‘g‘raymiz.

  • Turpni ingichka uzun shaklda to‘g‘raymiz.

  • Sarimsoq piyozni maydalaymiz.

  •  Kartoshka va baqlajonni to‘rtburchak shaklida to‘g‘raymiz.

  • Ko‘katlarni (ko‘k piyoz, shivit, kashnich) mayda qilib to‘g‘raymiz.

2.    Go‘shtni qovurish:

  •  Qozon yoki chuqur tovada o‘simlik yog‘ini solib qizdiramiz.

  • Qo‘y go‘shti bo‘laklarini o‘rta olovda usti oltin rang bo‘lgunga qadar qovuramiz.

3.    Sabzavotlarni qo‘shish:

  • Go‘shtga piyozni qo‘shamiz va shaffof bo‘lguncha qovuramiz.

  • Sabzi va bulg‘or qalampirini qo‘shib, yana 5 daqiqa qovurishda davom etamiz.

  • Pomidor va pomidor pastasini qo‘shib, yaxshilab aralashtiramiz va 5-7 daqiqa davomida pishiramiz.

4.    Ziravorlar va kartoshkani qo‘shish:

  • Tuyulgan kashnich, zira, murch va qalampirni qo‘shib, aralashtiramiz.

  • Maydalangan kartoshka va baqlajonni qo‘shib, 5 daqiqa davomida pishiramiz.

5.    Suyuqlikni qo‘shish:

  • Go‘sht va sabzavotlarni to‘liq qoplaydigan qilib suv yoki bulyon quyamiz. Qaynab chiqqach olovni pastlab, kartoshka yumshoq bo‘lguncha 20-25 daqiqa davomida pishiramiz.

6.    Lag‘mon lapshasini pishirish:

  • Lag‘mon lapshasini qadoqdagi ko‘rsatmalar bo‘yicha oxirigacha tayyor bo‘lishiga 5 daqiqa oldin, ya’ni “Al dente” holigacha qaynatamiz.

  •  Chovli yordamida suvini to‘kib, sovuq suvda chayib olamiz.

7.    So‘nggi qadamlar:

  • Tayyor lag‘monga maydalangan sarimsoq va ko‘katlarning bir qismini qo‘shamiz.

  • Tuzini tatib ko‘ramiz, kerak bo‘lsa yana ta’bga ko‘ra qo‘shamiz.

8.    Dasturxonga uzatish:

  •  Tarelkaga oldin lag‘mon lapshasini joylaymiz.

  •  Ustiga go‘sht va sabzavotli sousni quyamiz.

  • Qolgan ko‘katlarni sepib, dasturxonga tortamiz.

Yoqimli ishtaha!