Qovoqdan tayyorlanadigan 5 ta oddiy retsept
Qovoq – bu nafaqat kuzning ramzi, balki ko‘plab taomlar uchun universal masalliq. Siz uchun qovoqdan tayyorlangan yetti ajoyib retseptni yig‘dik, ular ratsioningizni xilma-xil qilish va salomatlikka foyda keltirishi mumkin. Ushbu maqolada sho‘rva, asosiy taom, hatto desertlar retseptlarini topasiz. Tayyorlash jarayoni osonligi va mazali ta’midan zavqlaning!
Qovoqdan tayyorlanadigan asosiy taomlar va ularning retseptlari:
● Qovoqli pyure-sho‘rva
● Qovoq qaylali makaron
● Qovoqli oladyalar
● Qovoqli pankeyk
● Qovoqli chizkeyk
Qovoqli pyure-sho‘rvani qanday tayyorlash kerak?
Masalliqlar:
● Qovoq – 1 kg
● Kartoshka – 2 dona
● Piyoz – 1 dona
● Sabzi – 1 dona
● Sabzavotli bulon – 1 litr
● Qaymoq – 200 ml
● Tuz, qalampir –ta’bga ko‘ra
● Zaytun moyi – qovurish uchun
Tayyorlash:
● Qovoq, kartoshka, piyoz va sabzini tozalab, barchasini kub shaklida to‘g‘raymiz.
● Katta qozonda zaytun moyini qizdirib, piyozni shaffof bo‘lguncha qovuramiz.
● Sabzini qo‘shib, yana 5 daqiqa qovurishda davom etamiz.
● Qozonga qovoq va kartoshkani solib, sabzavotli bulyonni quyamiz.
● Qaynab chiqqach, olovni pasaytiramiz va sabzavotlar yumshoq bo‘lguncha (taxminan 20-25 daqiqa) qaynatamiz.
● Blenderdan foydalanib, sabzavotlarni pyure-sho‘rvaga aylantiramiz.
● Qaymoq, tuz va murchni ta’bga ko‘ra qo‘shamiz, bir qaynatib olib, olovdan olamiz.
Qovoq qaylali makaronni qanday tayyorlash kerak?
Masalliqlar:
● Makaron (ital. pastalar) – 400 g
● Qovoq – 500 g
● Piyoz – 1 dona
● Sarimsoq – 2 bo‘lak
● Qaymoq – 200 ml
● Zaytun moyi – qovurish uchun
● Parmezan pishlog‘i (maydalangan) – 50 g
● Yangi tog‘jambil – 2-3 novda
● Tuz, qalampir – ta’bga ko‘ra
Tayyorlash:
● Qovoqni tozalab, kubiklarga kesamiz va yumshoq bo‘lguncha (taxminan 10 daqiqa) qaynoq suvda qaynatamiz.
● Bir vaqtning o‘zida, makaronni qadoqdagi ko‘rsatmalarga muvofiq tayyorlaymiz.
● Zaytun moyini tovada qizdiramiz va mayda tug‘ralgan piyozni shaffof bo‘lguncha qovuramiz.
● Maydalangan sarimsoq qo‘shib, yana bir daqiqa qovuramiz.
● Tovaga qaynatilgan qovoq, tog‘jambil, tuz va murch qo‘shib, 5 daqiqa qaynatamiz.
● Tog‘jambilni olib, aralashmani blender yordamiga pyurega aylantiramiz.
● Qovoqli pyurega qaymoq qo‘shib, qaynatib olamiz.
● Tayyor makaronni qovoq qaylasi bilan aralashtiramiz va dasturxonga tortishdan oldin qirg‘ichdan o‘tkazilgan parmezan pishlog‘ini sepamiz.
Qovoqli oladyalarni qanday tayyorlash mumkin?
Masalliqlar:
● Qovoq – 300 g
● Tuxum – 2 dona
● Un – 150 g
● Shakar – 2 osh qoshiq (ixtiyoriy)
● Tuz – bir chimdim
● Qabartma – 1 choy qoshiq
● O‘simlik yog‘i – qovurish uchun
Tayyorlash:
● Qovoqni tozalab, mayda qirg‘ichdan o‘tkazamiz.
● Katta idishda maydalangan qovoqni tuxum, shakar va tuz bilan aralashtiramiz.
● Un va qabartmani qo‘shib, silliq massa hosil bo‘lguncha yaxshilab aralashtiramiz.
● Tovani o‘simlik yog‘i bilan o‘rtacha olovda qizdiramiz.
● Xamirni qoshiqlab solamiz, oladya shaklini berib, ikki tomondan qizartirib qovuramiz.
● Tayyor oladyalardan ortiqcha yog‘ni olib tashlash uchun qog‘oz sochiqqa qo‘yamiz va issiq holda dasturxonga uzatamiz.
Qovoqli pankeykni qanday tayyorlash kerak?
Masalliqlar:
● Qovoqli pyure – 1 stakan
● Sut – 1 stakan
● Tuxum – 2 dona
● Shakar – 2 osh qoshiq
● Un – 200 g
● Qabartma – 1 choy qoshiq
● Tuz – bir chimdim
● Dolchin, muskat yong‘og‘i – ta’bga ko‘ra
● O‘simlik yog‘i – qovurish uchun
Tayyorlash:
● Idishda qovoq pyuresi, sut, tuxum va shakarni aralashtiramiz.
● Alohida idishda un, qabartma, tuz va ziravorlarni aralashtiramiz.
● Quruq masalliqlarni qovoq aralashmasiga asta-sekin qo‘shamiz va bir xil massa hosil bo‘lguncha aralashtiramiz.
● Tovaga o‘simlik yog‘ini qizdirib, qizitamiz.
● Xamirni qoshiq yordamida tovaga quyamiz, kichik pankeyklarni shakllantirib, ikki tomondan qizartirib qovuramiz.
● Tayyor pankeyklarni asal yoki sirop bilan dasturxonga uzatamiz.
Qovoqli chizkeyk qanday tayyorlanadi?
Masalliqlar:
● Pechenye (asos uchun) – 200 g
● Sariyog‘ – 100 g
● Qovoqli pyure – 1 stakan
● Krem-chiz pishlog‘i – 500 g
● Shakar – 200 g
● Tuxum – 3 dona
● Vanil ekstrakti – 1 choy qoshiq
● Qaymoq – 100 ml
● Dolchin, zanjabil – ta’bga ko‘ra.
Tayyorlash:
● Pechenyeni mayda kukunga aylantirib, eritilgan sariyog‘ bilan aralashtiramiz.
● Aralashmani qolipning tagiga bir tekis taqsimlaymiz, zichlab bosib, 15 daqiqaga muzlatgichga qo‘yamiz.
● Krem-chizni shakar bilan silliq massaga kelguncha ko‘pirtiramiz.
● Qovoqli pyure, tuxum, vanil ekstrakti va ziravorlarni qo‘shamiz, so‘ngra ko‘pirtirishda davom etamiz.
● Qaymoqni quyamiz va bir xil massa hosil bo‘lguncha ko‘pirtiramiz.
● Massani pechenyedan tayyorlangan asosga quyamiz va 160°C ga qizdirilgan pechda taxminan 1 soat davomida pishiramiz.
● Tayyor chizkeykni sovutib, 4 soatga muzlatgichga qo‘yamiz.