Tuxum qattiq, yumshoq yoki o‘rtacha pishishi uchun qancha vaqt qaynatish kerak?
Tuxum – butun dunyo bo‘ylab millionlab odamlarning sevimli mahsuloti, shu bilan birga to‘yimli nonushta yoki yengil kechki ovqatning asosiy tarkibi. Buning siri uy bekalarining xohish-istagidagi barcha – quymoq va omletdan, salatlar va sho‘rvalargacha bo‘lgan taomlarning asosiy mahsuloti tuxum bo‘lgani sababdir.
Agar oson va tez yoki tansiq taom bo‘lgan pashot-tuxumini pishirmoqchi bo‘lsangiz, unda bizning ko‘rsatmalarimiz sizga qo‘l keladi. Tuxumni qattiq, yumshoq yoki o‘rtacha shaklida tayyorlash uchun qancha vaqt pishirish kerakligini o‘rgatamiz.
Ushbu retseptlar uchun, bizga chuqur tova yoki kostryulka, suv va albatta, vaqtni belgilash uchun soat kerak bo‘ladi. Qani ketdik!
Tuxum qattiq pishishi uchun qancha qaynatish kerak?
(salat, bulyon uchun)
Tuxumning sarig‘i va oqi qattiq pishishi uchun uni qaynoq suvga solib, 10 daqiqa davomida pishirish kerak.
Yumshoq pishishi uchun
(gazak uchun)
Yarim tayyor va oqi chala pishgan tuxumni xoxlasangiz, tuxumlarni qaynab chiqqandan so‘ng 4 daqiqa qaynatish kerak. Bunday taomni qoshiq va tuxum uchun maxsus idishda yeyish maslahat beriladi.
Xaltacha shaklida pishirish uchun
(tamaddi sifatida)
Agar tuxumning oqi pishgan, sarig‘i esa suyuq holda pishirmoqchi bo‘lsangiz, ularni qaynab turgan suvga 5-6 daqiqa davomida qaynating. Tayyor bo‘lgan tuxumlarni grenka yoki qotirilgan non bilan torting, ularni tuxum sarig‘iga botirib iste’mol qilish juda ham mazali!
Pashot-tuxumi uchun
(tost, bo‘tqa va quymoqlarga)
Pashot-tuxumini pishirish uchun tuxumni qaynoq suvga ehtiyotkorlik bilan chaqib, 3 daqiqa davomida qaynating. So‘ngra, sarig‘i oqib ketmasligi uchun kapgir yordamida ehtiyotkorlik bilan oling va qog‘ozli salfetka bilan quritib olishni unutmang.
Bedana tuxumi qancha qaynashi kerak?
(bolalar va shinavandalar uchun)
Agar bedana tuxumini qattiq holda pishirmoqchi bo‘lsangiz, uni sovuq suvga soling va suv qaynab chiqqandan so‘ng, 4 daqiqa davomida pishiring.
Bedana tuxumi yumshoq pishishi uchun esa, qaynoq suvga solib, 2 daqiqa davomida qaynatiladi.
Muhim eslatma!
Tuxumlarni pishirishdan oldin albatta yaxshilab yuving, chunki tuxum po‘chog‘ida bakteriyalar, tovuqning axlati va sanoat chiqindilari qoladi.