5-dekabrda qanday bayramlar nishonlanadi? Ko‘ngillilar kuni va eng noshud kun
5-dekabrda Xristofor Kolumb Gaitiga yetib borgan, amerikalik Aaron Allen o‘rindiqli kresloga patent olgan, Londonda “Buyuk tutun” boshlangan va “Sektor Gaza” guruhi tashkil topgan. Bu – bugungi kunda sodir bo‘lgan esda qolarli tarixiy voqealar. Xo‘sh, bugun – 5-dekabr bizni qanday bayramlar bilan xursand qiladi? Batafsil o‘qing.
Xalqaro ko‘ngillilar (volontyorlar) kuni
5-dekabr munosabati bilan sizni ko‘ngillilar safiga qo‘shilib, hayrli ishlar qilishga taklif qilamiz. Fondlar, hayvonlar boshpanalariga yordam berish yoki qariya qo‘shningizga g‘amxo‘rlik qilish – hammasi inobatga olinadi.
Nindzya kuni
Ba’zi manbalarga ko‘ra, ushbu bayram 5-dekabrda “Oxirgi samuray” filmi premyerasiga bag‘ishlangan. Ammo bu bayramning yanada madaniy sababi bor: bu yapon bayrami bo‘lib, unda “nindzyutsu” jang san’ati ustalari sharaflanadi.
Onlayn tadbirkorlar kuni
Bu kun uyda o‘tirib, internet orqali ishlayotgan va daromad qilayotgan insonlarga bag‘ishlangan. Aksariyat hollarda ular o‘z onlayn biznesini boshqaradi va yetkazib berish xizmati bilan shug‘ullanadi. Bu inson siz bo‘lishingiz yoki bolalar ta’tilida bo‘lgan tortlar pishirayotgan onangiz bo‘lishi mumkin.
Eng noshud kun
Rasmiy bo‘lmagan va hazil tariqasida nishonlanadigan bayram. Bu kuni odamlar nolish va kundalik hayotidan shikoyat qilishadi (agar ish kuniga to‘g‘ri kelsa). Kimningdir boshi og‘riydi, yana kimdir ish ko‘pligidan shikoyat qiladi, yoki pul yo‘qligidan noliydi. Xullas, kun yurishmaydi.
“Zaxer” torti kuni
Dunyoning eng mashhur desertlaridan biri bo‘lib, uni asosan Venada yeyishadi. Agar Motsart mamlakatiga sayohatga chiqmagan bo‘lsangiz, ushbu tortni uyda pishib ko‘rishingizni tavsiya qilamiz. Eng yoqimli tomoni shunda-ki, uni tayyorlash unchalik qiyin emas.
“Zaxer” torti retsepti (20 sm qolip uchun)
Xamiriga:
Shakar – 120 gr
Un – 120 gr
Qora shokolad – 120 gr
Sariyog‘ – 120 gr
Tuxum – 6 dona
Nachinka va glazuriga:
O‘rik jem (murabbo) – 200 gr
Limon sharbati – 1 osh qoshiq
Shokolad – 100 gr
Sariyog‘ – 20 gr
30% qaymoq – 80 ml
Tayyorlanishi:
- Ishni biskvit tayyorlashdan boshlaymiz: shokolad va yog‘ni eritib, aralashtiramiz.
- Tuxum oqini sarig‘idan ajratamiz. Sarig‘ni shakar bilan aralashtirib, havoli massa hosil qilamiz. Unga shokolad-yog‘ aralashmasini qo‘shamiz va lopatka yordamida aralashtiramiz.
- Unni qo‘shamiz va yana aralashtiramiz. Oqlarni shakar bilan ko‘pik holiga keltiramiz.
- Oqlarning uchdan birini shokoladli massaga qo‘shib, aralashtiramiz, keyin qolgan qismini ham solamiz.
- Xamirni sariyog‘ surtilgan shaklga quyib, 40 daqiqa davomida (180 darajada) pishiramiz. Bu vaqtda jemni elakdan o‘tkazamiz.
- Biskvitni sovutib, ikki qismga bo‘lamiz. Yarmiga jem suramiz. Qolgan jemni limon sharbati bilan qaynatib, tortni shimdiramiz.
- Glazur tayyorlash: qaymoqni isitib, unga shokolad va sariyog‘ni eritib qo‘shamiz. Tayyor aralashma bilan tortni qoplab, sovutishga qo‘yamiz. 3-4 soatdan keyin yoki kechasi bilan sovutib, dasturxonga tortamiz.
5-dekabrda tug‘ilgan mashhur insonlar
Patrisia Kaas – fransuz qo‘shiqchisi va aktrisasi
Doktor Dre – amerikalik reper
Timur Alixanov – o‘zbek blogeri