Алиса со скидкой (верхний)
РУ
O’Z
UZS
/
/
Nafaqat go‘shtli burek... Turk oshxonasining qanday taomlarini uyda tayyorlash mumkin
19.12.2024

Nafaqat go‘shtli burek... Turk oshxonasining qanday taomlarini uyda tayyorlash mumkin

Go‘shtli burek va menemen: uyda pishirish mumkin bo‘lgan turk taomlari

Turkiya nafaqat o‘zining quyoshli kunlari, dengizi, qumli sohillari va mehmonxonalari bilan tanilgan, balki qadimiy tarixi, urf-odatlari, diqqatga sazovor joylari, seriallari va albatta, o‘ziga xos taomlari bilan ham mashhur. Eng zo‘r turk taomlarining retseptlarini e’tiboringizga havola etamiz.

image

Yangi yilga eng yaxshi sovg‘ani topdik. BU NIMA?

icon

Menemen (turkcha pishirilgan tuxum)

 

Kerakli masalliqlar:

  • pomidor – 300 g;
  • piyoz – 100 g;
  • yashil bulg‘or qalampiri – 100 g;
  • tuxum – 2 dona;
  • zaytun yog‘i – 2 osh qoshiq;
  • tuz;
  • tomat pastasi – 1 osh qoshiq;
  • ko‘katlar.

Tayyorlanishi:

  1. Piyoz, bulg‘or qalampiri va tozalangan pomidorlarni mayda «kubik» larga to‘g‘rang. Tovani qizdirib, zaytun yog‘ini soling;
  2. tovaga piyozga qo‘shib «kubik» qilib to‘g‘ralgan bulg‘or qalampirini qo‘shib, masalliqlar yumshoq bo‘lgunicha yaxshilab qovuring (taxminan 5-6 daqiqa);
  3. qovurilayotgan piyoz va bulg‘or qalampiriga tug‘ralgan pomidorni sharbati bilan qo‘shing. Keyin masalliqlarni yaxshilab aralashtirib, tovani yopib, undagi «suv» ikki baravar kamayguncha (taxminan 10 daqiqa) pishiring;
  4. Keyin tomat pastasini qo‘shing, dasturxonga tortishdan oldin «menemenga» ko‘katlar solib, bezating.

Go‘shtli burek (turkcha pirog)

 

Masalliqlar:

Xamiri uchun:

  • 500 gr. un;
  • 350 ml. iliq suv;
  • 1/2 choy qoshiq tuz;
  • 1 osh qoshiq o‘simlik yog‘i.

Pirogomiz asosi uchun:

  • 600 gr. maydalangan mol go‘shti;
  • 400 gr. piyoz;
  • 50 gr. sariyog;
  • ta’mga ko‘ra tuz, murch, ziravorlar;
  • kunjut;
  • tuxum sarig‘i (pirogni ustiga surtish uchun);

Tayyorlanishi:

  1. blenderda elangan un, suv, o‘simlik moyi, tuzni aralashtirib, qattiq xamir yo‘g‘irib olib, uni 30 daqiqaga paketga solib qo‘yamiz;
  2. pirogimiz asosiga solinadigan to‘g‘ralgan piyozni o‘simlik yog‘ida qovurib, unga maydalangan mol go‘shti, ziravorlar qo‘shib yaxshilab qovuramiz;
  3. xamirni to‘rt qismga ajratib, har bir qismini ingichka qilib yoyib, sariyog‘ bilan yaxshilab yog‘lab, bir-birining ustiga qo‘yib yana 15-20 daqiqa davomida paketga solib qo‘yamiz;
  4. xamirning har bir bo‘lagini qo‘lingiz bilan ingichka qatlama bo‘lguncha cho‘zib, go‘shtli asosni xamir chetiga yoyib, xamirni sariyog‘ bilan yog‘lab, «rulet» qilib o‘rang;
  5. pech listiga pergament qog‘ozini solib, birinchi rulonni «chig‘anoq» shaklida yoyib, ikkinchi rulonni ham unga ulab aylantiring. Listga shu tartibda oxirigacha barcha rulonlarni o‘rab joylashtiring;
  6. pirogni ustini ozgina bosib, usti chiroyli qizarib chiqishi uchun tuxumning sarig‘ini surtib, kunjut seping;
  7. oldindan 180 darajagacha qizdirilgan pechda 30-35 daqiqa davomida pishiring.

Desert. Pistali baklava (turk baklavasi)

 

Masalliqlar:

  • 2 paket xamir (yoki qat-qat xamir) - 500 gr;
  • 150-200 gr. pista;
  • 350 gr. sariyog‘;
  • 100 gr. o‘simlik yog‘i;

Sirop uchun:

  • 530 gr shakar;
  • 625 gr suv;
  • 1 tilim limon.

Tayyorlanishi:

  1. xamirni yumshatib oling; 
  2. pistani ezib yoki pichoq bilan maydalab, bir qismini shirinlikni bezash uchun olib qo‘yamiz;
  3. sariyog‘ni eritib, o‘simlik moyi bilan aralashtiring va pech idishini yog‘lang;
  4. xamirni pech idishi shakliga mos qilib kesib oling. Avval, xamirning butun qismlarini, o‘rtasiga esa – kesilgan bo‘laklarni joylaymiz. Har bir qatlamni moy bilan yog‘laymiz;
  5. xamirning 1/3 qismini qo‘ygandan so‘ng pista sepib, ustidan yana xamir qo‘ying;
  6. xamirning har bir qatlamini yog‘lang. Paxlavaning oxirgi qatlamlari uchun 10-12 xamir varaqlaridan foydalanamiz;
  7. pichoq yordamida qirralarni pastga burang. Paxlavani kesib, chetarini qoshiq bilan to‘g‘irlang;
  8. desertning ustiga yog‘ solib, 170-180 darajaga qizdirilgan pechda qizarguncha pishiring;
  9. sirop uchun idishga shakar, suv va limonni soling. Sirop qaynab chiqgach uni  yana 20 daqiqa davomida pishiring. Pechdan chiqqan baklavani 1-2 daqiqa «dam oldiring»;
  10. baklavani ustidan qaynoq siropni quying. So‘ng uni 2-3 soat tindirib, undan keyin dasturxonga torting.
Buyurtma qoldiring

Bizning menejerlarimiz yaqin orada siz bilan bog‘lanadi.

Yangi Shop Tashkent

map-pin

Малика, магазин 6а

Sotuvchi
phone

+998901777516

telegram-logo

@yangishoptashkent

Rahmat, arizangiz qabul qilindi.