Yoshlar saratonga chalinishining asosiy omillari aniqlandi
Olimlar mavjud maʼlumotlar toʻplamlarini birlashtirish va tahlil qilish uchun mashinani oʻrganishga asoslangan algoritmni ishlab chiqdi. Ratsiondagi farqlar saraton kasalligiga chalingan yosh va keksa bemorlar oʻrtasida kuzatilgan farqlarning muhim qismini tushuntirishi aniqlandi.
Klivlend klinikasi tadqiqotchilari yoshlarda yoʻgʻon ichak saratonining asosiy xavf omillarini aniqladi. Npj Precision Oncology jurnalida chop etilgan tadqiqot qizil va qayta ishlangan goʻshtni isteʼmol qilish va kasallik xavfini oshirish oʻrtasidagi bogʻliqlikni aniqladi.
Guruhning oldingi tadqiqotlaridan biri yosh va oʻrta yoshdagi odamlarda yoʻgʻon ichak saratonida metabolitlar (ratsiondan olingan molekulalar), ikkinchisi esa yoʻgʻon ichak saratoni va yoʻgʻon ichak saratoni bilan ogʻrigan yosh va keksa odamlar oʻrtasida ichak mikrobiomalarida farq borligini aniqladi.
Olimlar mavjud maʼlumotlar toʻplamlarini birlashtirish va tahlil qilish uchun mashinani oʻrganishga asoslangan algoritmni ishlab chiqdi. Ratsiondagi farqlar (metabolitlar tahlili bilan aniqlangan) saraton kasalligiga chalingan yosh va keksa bemorlar oʻrtasida kuzatilgan farqlarning muhim qismini tushuntirishi aniqlandi.
Kolorektal saraton bilan ogʻrigan yosh bemorlarda arginin va karbamid sikli bilan bogʻliq metabolitlar darajasi keksa bemorlarga qaraganda yuqori. Buning sababi qizil va qayta ishlangan goʻshtni uzoq muddat isteʼmol qilish boʻlishi mumkin, bu kasallikning rivojlanish xavfini oshiradi.
Kelajakda tadqiqotchilar ayrim parhezlar yoki dori-darmonlar yoshlarda kolorektal saratonning oldini olish yoki davolashda yordam berishi mumkinligini oʻrganishni rejalashtirmoqda.