Tiramisu, chizkeyk va boshqa shirinlik retseptlari – haqiqiy shirinliksevarlarni hayratda qoldiradigan desertlar


Agar siz shirinliksiz hayotingizni tasavvur qila olmasangiz hamda tortlar va pishiriqlar vitrinasidan befarq o‘tib keta olmasangiz, demak siz – haqiqiy shirinliksevarsiz. Ushbu maqolada siz uchun rad etolmay yeyiladigan besh ajoyib desert jamlangan. Oxirida esa – hozir va shu zahoti shirinlik xohlovchilar uchun bonus retsept kutmoqda. Bu retseptlarni uyda, oshpazlik malakasiz ham oson tayyorlash mumkin.
Tiramisu – dunyoni zabt etgan italyan klassikasi

Masalliqlar:
- 250 g maskarpone pishlog‘i
- 200 ml 33-35%li qaymoq
- 3 osh qoshiq shakar
- 1 choy qoshiq vanil ekstrakti
- 200 ml qora qahva
- 1 o‘ram savoyardi pechenyesi
- Kakao – sepish uchun
Tayyorlanishi:
1. Qahvani damlab, sovutamiz.
2. Qaymoqni shakar va vanil bilan ko‘pirtiramiz.
3. Maskarpone qo‘shib, bir hil krem bo‘lguncha aralashtiramiz.
4. Savoyardi pechenyesini qahvaga botirib, shaklga birinchi qatlam sifatida teramiz.
5. Ustidan krem surtib, keyin yana pechenye va yana krem ketma-ketlikda teramiz.
6. Kamida 4 soatga muzlatgichga qo‘yamiz.
7. Dasturxonga tortishdan oldin ustiga kakao sepamiz.
Chizkeyk – pishirilmaydigan kremli nafis shirinlik

Masalliqlar:
- 300 g pesochniy pechenye
- 120 g sariyog‘
- 400 g qaymoqli pishloq (krem-sir)
- 250 ml qaymoq
- 100 g shakar
- 10 g jelatin
- Vanilin – ta’bga ko‘ra
Tayyorlanishi:
1. Pechenyeni maydalab, eritilgan sariyog‘ bilan aralashtiramiz. Kerakli qolipga bosib joylashtiramiz. Sovutamiz.
2. Jelatinni namlab, suv hammomida eritib olamiz.
3. Qaymoqni shakar bilan ko‘pirtirib olamiz, qaymoqli pishloq va vanilin qo‘shamiz.
4. Sovigan jelatinni aralashtirib qo‘shamiz.
5. Massani asos ustiga quyamiz, 4 soatga muzlatgichga yuboramiz.
Trayfl – stakanda taqdim etiladigan effektli desert

Masalliqlar:
- Tayyor biskvit yoki maffin
- Qaynatilgan yoki qaymoqli krem (tayyor holatda ham bo‘ladi)
- Yangi rezavor mevalar (malina, qulupnay, chernika)
- Ko‘pirtirilgan qaymoq
- Bezak uchun yong‘oq yoki shokolad
Tayyorlanishi:
1. Biskvitni kubik shaklida kesamiz.
2. Stakanga quyidagicha qavatlab joylaymiz: biskvit, krem, rezavor, yana biskvit, ustiga qaymoq.
3. Ustini shokolad yoki yong‘oq bilan bezaymiz.
4. 30-60 daqiqaga muzlatgichga qo‘yamiz.
Pavlov deserti – usti qarsildoq, ichi yumshoq desert

Masalliqlar:
- 4 dona tuxum oqi
- 200 g shakar
- 1 choy qoshiq makkajo‘xori kraxmali
- 1 choy qoshiq sirka
- Vanilin
- Bezak uchun ko‘pirtirilgan qaymoq va rezavor mevalar
Tayyorlanishi:
1. Tuxum oqini ko‘pik hosil bo‘lguncha ko‘pirtiramiz va asta-sekin shakar qo‘shamiz.
2. Sirka, kraxmal va vanilni qo‘shamiz.
3. Massani pergament qog‘ozga “qush uyasi” shaklida solamiz.
4. 100-110°C da 1,5 soat pishiramiz.
5. Sovutigach, ustidan ko‘pirtirilgan qaymoq va mevalar bilan bezab, dasturxonga tortamiz.
Panna kotta – Italiyada tayyorlanadigan qaymoqli mo‘’jiza

Masalliqlar:
- 500 ml 30-35%li qaymoq
- 80 g shakar
- 10 g jelatin
- 1 choy qoshiq vanil yoki vanil shakari
- Rezavorli (berry) sous – bezash uchun
Tayyorlanishi:
1. Jelatinni ko‘rsatma bo‘yicha suvga botirib qo‘yamiz.
2. Qaymoq, shakar va vanilni olovga qo‘yib, ammo qaynab ketmasidan isitib olamiz.
3. Jelatinni qo‘shamiz va aralashtiramiz.
4. Massani qoliplarga quyib, 4-6 soat davomida sovitamiz.
5. Rezavorli sous bilan dasturxonga tortamiz.
BONUS: Mikroto‘lqinli pechda 5 daqiqalik keks

Masalliqlar (1 porsiya uchun):
- 4 osh qoshiq un
- 2 osh qoshiq shakar
- 2 osh qoshiq kakao
- 1 dona tuxum
- 3 osh qoshiq sut
- 2 osh qoshiq o‘simlik yog‘i
- Bir chimdim tuz
- Biroz vanilin
Tayyorlanishi:
1. Barcha masalliqlarni stakanda yoki chashkada aralashtiramiz.
2. Xohishga ko‘ra, markaziga shokolad bo‘lagini qo‘shish ham mumkin.
3. Mikroto‘lqinli pechda eng yuqori quvvatda 1,5-2 daqiqa pishiramiz.
4. Bir necha daqiqa sovutib, zavq bilan iste’mol qilamiz.