РУ
O’Z
UZS
/
/
Tuya sutining foydasi. Nima uchun uni ichish tavsiya etiladi, u qaysi taomlar bilan iste’mol qilinishi mumkin hamda uning erkaklar va ayollar uchun qanday foydali jihatlari mavjud
05.11.2024 (yangilandi 08.11.2024)

Tuya sutining foydasi. Nima uchun uni ichish tavsiya etiladi, u qaysi taomlar bilan iste’mol qilinishi mumkin hamda uning erkaklar va ayollar uchun qanday foydali jihatlari mavjud

Tuya sutining foyda va zararlari

Tuya suti – foydali va noodatiy mahsulotlarni izlaydiganlar uchun ajoyib mahsulot bo‘ladi. Olimlarning ta’kidlashicha: tuya suti sog‘liqni qo‘llab-quvvatlashga yordam beradi va monoton taomlar ro‘yxatini diversifikatsiya qilishga imkon beradi. Hozirda bu mahsulot tobora ko‘proq, hatto tuyalar yashamagan joylarda ham talabga ega bo‘lib, sotuvga chiqayotgani ajablanarli emas. Xo‘sh, uning o‘ziga xos jihati nimadan iborat?

Tuya sutining foydasi 

Nima uchun uni tatib ko‘rish kerak? 

Tuya suti – foydali moddalar zaxirasidir. Uning tarkibida immunitetni mustahkamlashga yordam beradigan C vitamini, B guruhidagi vitaminlar, temir va antioksidantlar bor – ular yallig‘lanishlarga qarshi kurashadi, yurakni tonusda saqlaydi va qonning tozalanishiga yordam beradi. Boshqa sutlarga qaraganda, tuya suti oson hazm bo‘ladi va oshqozon-ichak tizimi uchun foydali probiotiklarga to‘la mahsulotdir. 

Tuya sutining zararli tomonlari 

Tuya sutining kamchiliklariga allergik reaktsiyalar kiradi – ayniqsa, giperlaktoziyadan (laktozani hazm qila olmaslik) aziyat chekadiganlar uchun bu muammo yuzaga kelishi mumkin. 

Ayniqsa, bu sutni buyrak bilan bog‘liq muammolarga duchor bo‘lganlar ehtiyotkorlik bilan ichishlari kerak – uning tarkibidagi minerallar organizmga nojo‘ya ta’sir ko‘rsatishi mumkin. Bu, albatta, tuya sutini umuman tatib ko‘rmaslik kerak degani emas, shunchaki uni me’yorda iste’mol qilish kerak.

Tuya sutining yana bir xavf tug‘dirishi mumkin bo‘lgan jihati shundan iboratki, uni sotib olishda noma’lum joylardan yoki ishonchli bo‘lmagan ishlab chiqaruvchilardan olishdan saqlanish kerak. Sutda patogen mikroorganizmlar bo‘lishi mumkin – shuning uchun faqat pasterizatsiyalangan sutni tanlash kerak! 

Bundan tashqari, tuya suti qimmatligi uchun ham dolzarb emasligi va organizmni unga “moslashish” zarurati ham mavjud. Bunday mahsulotga birdaniga o‘tish organizmda, hatto eng mustahkam organizmda ham oshqozon-ichak reaksiyasini keltirib chiqarishi mumkin. Shuning uchun uni o‘zingizning ratsioningizga asta-sekin qo‘shish va oz miqdorda boshlash muhimdir. 

Tuya sutining ayollar uchun foydasi 

Tuya suti ayollar uchun ham foydalidir. Bu sut antioksidantlar va vitaminlar manbai bo‘lib, terining elastikligini saqlashga yordam beradi. Shu bilan birga, u hech qanday inyektsiyalar yoki mashhur faol qo‘shimchalarga ehtiyoj qoldirmay, yosh va go‘zallikni saqlashda ham samarali yordam beradi.

Agar sizda tuya sutidan yuz maskasi ta’sirini sinab ko‘rish imkoniyati bo‘lsa – undan darhol foydalaning! U ajinlarga qarshi kurashadi va yuzingizni yoshartirishi mumkin. Shuning uchun ham bu go‘zallik layfhakini ko‘plab mashhurlar va blogerlar qo‘llashadi.

Yana bir yaxshi go‘zallik siri – ertalab uyg‘onib, nonushta va ishga tayyorlanishdan oldin yuzga tuya suti bilan vannalarni qo‘llash ham juda samarali natija beradi. Bir necha kundan so‘ng, yuzingiz ichkaridan porlab, yuz teringiz bir tekis rangda bo‘lganini ko‘rasiz. 

Tuya sutining erkaklar uchun foydasi 

Tuya sutini erkaklar ham ichishlari kerak, chunki bu ularning salomatligi uchun ham foydalidir. Bir stakan sut, moddalar almashinuvini tezlashtiradi, mushak massasi va sport zalidagi uzoq mashg‘ulotlardan keyingi natijalar – bitseps va tritseps kabilarni saqlab qolishga yordam beradi. Bundan tashqari, sutdagi antioksidantlar stressdan himoya qiladi, jismoniy faollikdan keyin tiklanishga yordam beradi va suyaklarni mustahkamlaydi. 

Фото Рука Мускулы | Freepik

Tuya suti qanday kasalliklarni davolaydi? 

Tuya sutining foydalari hozirda nafaqat nazariy, balki amaliy jihatdan ham tasdiqlangan. U ko‘plab kasalliklarni davolashda qo‘llaniladi. Masalan, tuya suti diabet, psoriaz, oshqozon-ichak tizimi muammolari va hatto dispepsiya (ovqatni yomon hazm qilish) bilan kurashishda yordam beradi.

Tuya sutining tarkibi va kaloriyaligi 

Tuya sutida taxminan 3% oqsil bor, yog‘ miqdori esa 3-5% ni tashkil etadi. Biroq, bu sut boshqa sut turlari bilan solishtirganda hayvoniy yog‘lar miqdori ancha kam. Tuya sutidagi laktoza miqdori boshqalarga qaraganda pastroq, bu uni laktozani hazm qilishda muammolari bo‘lganlar uchun ideal qiladi. 

Tuya suti kaloriyasi nisbatan past bo‘lib, 100 ml da taxminan 50 kkalni tashkil etadi. Shuning uchun bu qomatlarini saqlovchilar va kaloriya hisoblovchilar uchun juda yaxshi tanlovdir. 

Tuya sutidan nimalar tayyorlash mumkin? 

Tuya suti osonlik bilan mashhur mahsulotlar – yogurtlardan tortib pishloqlargacha aylanishi mumkin. Garchi uni to‘laqonli taomlar uchun ishlatish oson bo‘lmasa-da, sutli shirinliklar va quyuq ichimliklar tayyorlash mumkin. 

Tuya sutidan tayyorlash mumkin bo‘lgan taomlar:

  • Smuzi. Tuya suti smuzi uchun ideal asos bo‘ladi. Unga har qanday mevalar, rezavorlar, ozgina asal yoki shirinlashtiruvchi qo‘shing. Mukammal va balanslangan kokteyl hosil bo‘ladi.
  • Yogurt va granola. Tuya suti oson tayyorlanadigan, yoqimli va nordon bo‘lmagan yogurt uchun juda mos keladi. Ichiga tomizg‘i qo‘shib, bir necha soat davomida iliq joyda tursin. So‘ngra uni granola bilan aralashtiring.
  • Bo‘tqa. Tuya suti bilan jo‘xori yoki arpa yormasini pishirib ko‘ring. Bu oddiy taomga noodatiy ta’m va vitaminlar bilan boyitadi. Uni dasturxonga yong‘oq va rezavorlar bilan uzatamiz.
  • Овсяная каша на молоке - рецепт в блоге ООО «Полинка»
  • Puding. Tuya sutidan foydali va mazali shirinlik tayyorlashingiz mumkin. Uni quyultirish uchun kraxmal, ta’mi uchun esa vanilin yoki shokolad qo‘shing.
  • Sutli kokteyl. Tuya sutidan bolalarning sevimli sutli kokteylini tayyorlashingiz mumkin. Uni plombir, banan yoki boshqa mevalar bilan aralashtiring.
  •  Kofe latte. Har tongda oddiy sutdan tayyorlaydigan kofeni o‘rniga tuya suti bilan tayyorlab ko‘ring. U ichimlikka nozik ta’m va o‘ziga xos, quyuq tekstura beradi. Uni hatto yaxshilab ko‘pirtirib qo‘shish ham mumkin. Kofe ixlosmandlariga yoqishi aniq!